Business

När är ett lån bra att ta?

Ett lån kan vara dyrt men ibland är det ditt bästa alternativ. Ett lån utan säkerhet kan användas till precis det du vill.

Vissa långivare kan fråga vad du planerar att göra med lånet och andra vill bara vara säkra på att du har möjlighet att betala tillbaka dem.

Även om lån som inte kräver säkerhet är billiga kan de vara ett bra alternativ under en olika omständigheter. Så här avgör du om en är rätt för dig eller inte.

Privatlån kan användas för nästan allt.  Till skillnad från bolån och billån är privatlån i vanliga utan säkerhet. Privatlån kan vara billigare än kreditkort och vissa andra typer av lån men är inte det billigaste alternativet.

Så fungerar det

Vissa typer av lån är endast för specifikt inköp. Du kan köpa ett hem med ett bolån, köpa en bil med ett billån och betala för studier med ett studielån.

Med ett bolån fungerar ditt hem som säkerhet. På samma sätt, med ett billån, kommer bilen du köper att vara säkerheten.

Men ett privatlån har oftast inga säkerheter. Eftersom lånet är utan säkerhet innebär det är långivaren tar en större risk om du inte kan betalar lånet, för det finns ingen säkerhet. Hur hög din ränta blir kan bero på flera faktorer och din kreditvärdighet och nuvarande skuld i förhållande till vad du tjänar.

Har du lägre kreditvärdighet och behöver ett lån kan du jämföra lån med Creditsafe o många förfrågningar genom att klicka på länken.

Det finns dock privatlån med säkerhet. Säkerheten kan vara ditt bankkonto, bil eller annan typ av egendom. Ett privatlån med säkerhet kan vara lättare att få sig för och i vissa fall ha lägre ränta än ett lån utan säkerhet. Som med alla andra lån med säkerhet kan du förlora din säkerhet om du inte kan hålla jämna steg med betalningarna.

Även med ett lån utan säkerhet kan din kreditvärdighet bli sämre om du gör betalningarnas i tid. I dagsläget är det största kreditupplysningsföretaget UC i Sverige tar de flesta banker och långivare hämtar kreditupplysningen.

Då är det ett lån utan säkerhet

Innan du väljer ett privatlån bör du överväga om det kan finnas billigare sätt att låna. Några bra skäl för att välja ett privatlån är:

  • Du har inte och kunde inte kvalificera dig för ett kreditkort med låg ränta.
  • Kreditgränserna på dina kreditkort uppfyller inte dina nuvarande lånebehov.
  • Ett privatlån är det billigaste lånealternativet.
  • Du har inga säkerheter att erbjuda.
  • Du kan också överväga ett privatlån om du behöver låna under en ganska kort period

Ett vanligt case

Även om lån utan säkerhet är dyrare än vissa andra typer av lån som bolån eller billån är det inte nödvändigtvis det dyraste.

Om du har snabblån till exempel kommer det sannolikt ha en mycket högre ränta än ett privatlån från en bank.

På samma sätt om du har ett privatlån du tog för länge sen med en högre ränta än du skulle kvalificera dig för idag kan du spara pengar genom att ersätta det med ett nytt lån. Innan du gör det.

Se dock till att ta reda på om du kan betala av hela ditt gamla lån utan extra kostnad innan du ansöker om det nya.

De vanligaste anledningarna till att ta ett privatlån idag är för att antingen betala dyra smslån eller för att få ner sin nuvarande ränta.

I slutändan

Privatlån kan vara användbart under rätt omständigheter. Men de är inte billiga, och det finns ofta bättre alternativ. Om du funderar på att ta lån är det bra om du jämför flera alternativ på marknaden innan du bestämmer dig för vilken långivare du ska ansöka.