Guides

E-cigaretter: För- och nackdelar

E-cigaretter har funnits i ungefär ett decennium, och under den tiden har de blivit allt mer populära. Vissa människor använder dem för att hjälpa dem att sluta röka, medan andra bara använder dem för nikotinet. Det finns många fördelar och nackdelar med att använda e-cigaretter och i den här artikeln kommer vi att diskutera några av dem.

Vad är en e-cigarett?

En e-cigarett är en batteridriven enhet som värmer en vätska och förvandlar den till ånga. Vätskan innehåller vanligtvis nikotin, propylenglykol och aromer.

Det är därför du ska röka e-cigaretter istället för vanliga cigaretter

E-cigaretter är mycket mindre skadliga än vanliga cigaretter. Ångan från e-cigaretter innehåller varken tjära eller kolmonoxid, som är två av de mest skadliga komponenterna i cigarettrök. E-cigaretter har också lägre risk att orsaka cancer än vanliga cigaretter.

Om du försöker sluta röka kan e-cigaretter vara ett användbart verktyg. Många människor tycker att det är användbart att använda engångs vape för att avvänja nikotin gradvis. E-cigaretter kan också hjälpa dig att minska antalet cigaretter du röker per dag.

Varför du inte ska röka e-cigaretter

E-cigaretter är inte helt riskfria. Långtidseffekterna av vaping är ännu inte kända och vi vet inte om det finns några potentiella risker med att andas in ångan. Men det forskas på det, för vilket vi bara kommer att veta mer om det längre fram i tiden.

E-cigaretter kan också vara en inkörsport till att röka vanliga cigaretter, särskilt för unga. Om du börjar röka e-cigaretter i ung ålder är det mer sannolikt att du börjar röka vanliga cigaretter senare. Och det gör inte det sämre att det finns goda smaker, så om du inte tål röklukt så kan e-cigaretten ge dig anledning att röka. Det finns många olika smaker från jordgubb till lakrits och tuggummi.

Vi hoppas att du har blivit mer kunnig om e-cigaretter och dess för- och nackdelar.