Teknologi

Att flyga med powerbanks

Att ha en powerbank nära till hands är en trygghet för många. Det är särskilt vanligt att packa med en sådan när du är ute på resa. Men eftersom powerbanks går på batterier råder det en del oklarheter kring huruvida du får ta med dig en powerbank när du ska flyga.

I den här artikeln får du mer information vad gäller att ta med en powerbank på flyget.

Regler och riktlinjer

Till att börja med är det bra om du vet vilka regler och riktlinjer som du behöver ta hänsyn till innan du sätter dig på flyget med en powerbank. För att du ska få ta med dig en powerbank på flyget ska den maximalt ha en styrka på 100 Wh. Du kan ta reda på hur många Wh din powerbank ha genom att läsa på förpackningen eller leta upp produktbeskrivningen. De flesta powerbanks ligger på mindre än 100 Wh och därför kan du ta med dig de flesta varianterna. En powerbank på 100 Wh motsvarar en powerbank på 27.000 mAh.

Av säkerhetsskäl ska powerbanken packas ner i ditt handbagage. Sedan kan olika flygbolag ha olika regler vad gäller batteriet och dylikt. Men oftast är det inga problem med att ha med en powerbank så länge som den ligger i ditt handbagage. Gör den inte det kan du behöva ta ur den ur väskan och placera den i ditt handbagage vilket tar tid både från dig och flygplatspersonalen. Därför ska du packa den i handbagaget från första början. Det finns historier om hur resenärer behövt lämna planet för att plocka ut powerbanken och sen komma tillbaka. Lite pinsamt mot resten av flyget som blir försenat…

Skydda mot kortslutning

Powerbanks ska packas ner i handbagaget av säkerhetsskäl. Något annat du kan göra för att flygturen ska bli behaglig är att skydda den mot kortslutning. Det gör du genom att tejpa powerbankens ändar. En del powerbanks kommer med ett inbyggt skydd.

Skadade powerbanks lämnas

Du får inte ta med dig en powerbank som blivit skadad eller är trasig. Även detta är på grund av säkerhetsskäl. Om du ska ta med dig ett portabelt uppladningsbatteri på din flygresa ska det vara i bra skick. Annars finns risken att du behöver lämna det på flygplatsen.

Max två

Du får inte ta med dig mer än två externa batterier som har en styrka på 100-160 Wh. Därför ska du inte ta med dig fler powerbanks än nödvändigt.