Guides

Radon – Så skyddar du dig!

Radon är en radioaktiv gas som varken syns, luktar eller smakar, men som ändå kan utgöra en stor hälsorisk när den finns i för höga halter inomhus. Gasen bildas naturligt när uran bryts ner i jordskorpan och kan ta sig in i byggnader, särskilt om det finns sprickor eller otätheter i grunden. Långvarig exponering för radon har kopplats till ökad risk för lungcancer och uppskattas orsaka cirka 500 fall varje år i Sverige. För att säkerställa en trygg inomhusmiljö är det därför avgörande att mäta och hålla koll på radonhalten i hemmet.

Vad Är Radon?

Radon tränger upp från marken och kan komma in i våra bostäder via grunden, men gasen kan också frigöras från byggmaterial som innehåller radium, som exempelvis blåbetong, ett material som användes i svenska byggnader mellan 1929 och 1975. Om du har egen borrad brunn kan radon även spridas i luften från hushållsvattnet när du duschar eller diskar. Sveriges geologiska förhållanden, med mycket uran i berggrunden, gör att radonhalten kan vara hög i många områden. Speciellt byggnader med källare tenderar att ha förhöjda nivåer av radon.

Så Mäter Du Radon i Hemmet

Det enda sättet att upptäcka radon är att göra en radon mätning. För att få en noggrann bild av radonhalten i hemmet rekommenderas en långtidsmätning som sträcker sig över minst två månader och genomförs under eldningssäsongen, från oktober till april. Under denna period är våra hem oftast mer slutna, vilket gör att mätningarna blir mer tillförlitliga.

Du kan enkelt beställa mätdosor från ett ackrediterat laboratorium, placera dem på lämpliga platser i bostaden och skicka dem för analys efter mätperioden. Inom några dagar får du en rapport över radonhalten. Korttidsmätningar, som pågår mellan 7 och 10 dagar, kan också användas för snabbare resultat, exempelvis vid husköp, men bör betraktas som rådgivande eftersom de inte ger ett årsgenomsnitt.

Vad Ska Man Göra om Radonhalten är För Hög?

I Sverige är gränsvärdet för radon inomhus satt till 200 Bq/m³. Om din mätning visar nivåer över detta gränsvärde bör du vidta åtgärder för att sänka halten. Här är några effektiva metoder:

  • Förbättrad ventilation: Att öka luftflödet i bostaden kan hjälpa till att minska radonkoncentrationen.
  • Tätning av grunden: Att täta sprickor och andra otätheter i golv och väggar hindrar radon från att ta sig in.
  • Installation av radonsug: En radonsug sänker radonhalten genom att skapa ett undertryck under huset, vilket hindrar radon från att tränga in.

Om problemet beror på radon i hushållsvatten kan en lösning vara att ventilera vattnet innan det når bostaden, vilket minskar risken för att radon frigörs inomhus.

Radonbesiktning och Förebyggande Åtgärder

Om mätningen visar förhöjda radonhalter kan en radonbesiktning hjälpa till att identifiera var gasen kommer in och vilka specifika åtgärder som behövs. En besiktningsman går igenom byggnadens konstruktion och ventilation, samt eventuella radonkällor som mark, byggmaterial eller vatten.

Skapa en Radonsäker Boendemiljö

För att skydda din hälsa rekommenderas att du gör regelbundna radonmätningar, särskilt om du renoverar, ändrar ventilationen eller om det har gått mer än tio år sedan senaste mätningen. Genom att övervaka och hantera radonhalten bidrar du till en hälsosammare miljö i hemmet, förbättrar inomhusklimatet och kan samtidigt öka värdet på din fastighet.

Relaterad information
Was Sie über was ist Radon wissen müssen, finden Sie hier. Besuchen Sie die verlinkte Seite für weitere Details.