Guides

Hur du bäst städar efter en renovering

Efter en renovering känns hemmet ofta som nytt, men innan du kan njuta fullt ut finns det en sista utmaning: att städa upp. Renoveringar skapar mycket damm, skräp och smuts som kan vara svåra att få bort. Här är några tips och steg för hur du bäst städar efter en renovering för att snabbt återställa ordningen i ditt hem.

1. Förberedelse och rätt utrustning

Innan du börjar, se till att ha rätt städutrustning. Du behöver en kraftfull dammsugare, gärna med ett HEPA-filter, mikrofibertrasor, golvmopp, rengöringsmedel för olika ytor och en stege för att nå höga områden. Dammsugare med HEPA-filter är särskilt viktiga för att fånga upp det finaste byggdammet, som annars kan cirkulera i luften länge efter en renovering.

2. Starta med damm och byggsopor

Efter en renovering är damm överallt – på golv, väggar, tak och möbler. Börja med att ta bort större skräp, som byggrester och annat material som lämnats kvar. Se till att du källsorterar dessa korrekt enligt lokala riktlinjer. Därefter är det dags att hantera dammet.

Starta uppifrån och arbeta dig nedåt. Börja med att dammtorka tak, lampor och väggar med mikrofibertrasor eller speciella dammvippor. Glöm inte att damma av hyllor, fönsterbrädor och dörrkarmar, där damm ofta samlas. Att börja högt förhindrar att damm faller ner på ytor du redan städat.

3. Rengör ytor och golv noggrant

Efter att ha dammsugit bort det mesta av dammet är det dags att rengöra ytorna. Använd olika rengöringsmedel beroende på ytan du arbetar med. För kaklade väggar och golv kan du använda ett allrengöringsmedel, medan träytor kan behöva ett milt trärengöringsmedel för att skydda finishen.

När du moppar golvet, var noga med att byta vatten ofta så att du inte sprider damm och smuts över hela ytan. Om du har parkettgolv, använd en fuktig mopp och se till att den inte är för våt för att undvika att skada träet.

4. Hantera byggdamm i luften

Byggdamm har en tendens att sväva i luften även efter att du städat, vilket kan vara irriterande för luftvägarna. För att minska detta, öppna fönstren och ventilera rummen ordentligt. Ett annat alternativ är att använda en luftrenare med HEPA-filter för att fånga upp det finaste dammet.

5. Rengör fönster och lister

Under en renovering hamnar damm och smuts lätt på fönster och fönsterlister. Använd en fönsterrengörare eller en blandning av vatten och diskmedel för att rengöra glasytorna, och glöm inte att dammtorka fönsterlisterna.

6. Kontrollera och rengör ventilationssystem

Byggdamm kan snabbt leta sig in i ventilationssystem och sprida sig till andra delar av hemmet. Kontrollera filter i ventilationssystem eller luftkonditionering och byt vid behov för att säkerställa att luften i ditt hem håller sig ren.

7. Avslutande dammsugning och golvmoppning

När all annan städning är klar är det dags för en sista dammsugning och golvmoppning för att säkerställa att du får bort allt byggdamm och skräp. Genom att arbeta metodiskt och noggrant kan du vara säker på att ditt hem snart känns som nytt igen efter renoveringen.