Teknologi

Köpa en bra vevradio

En vevradio eller en så kallad nödradio är en radio som är väldigt viktigt att ha i kriser. De flesta vevradio kommer med en inbyggd batteriladdare och kan drivas av handkraft eller solenergi, vilket gör dem mycket lättillgängliga i nödsituationer. En vevradio är en mycket användbar resurs för att hålla sig informerad om faror i ditt område, så se till att du alltid har en i närheten!

En vevradio kan drivas av handkraft, batterier eller solenergi. Vissa modeller kan drivas av en eller flera olika energikällor, vilket gör att man aldrig blir utan en radio vid en eventuell kris. Det finns modeller som har fler funktioner än bara radio, det kan vara en stark lampa. Med en kombinerad radio och lampa så slipper man bära med sig onödig packning. Fler funktioner som en vevradio kan ha är att man ofta kan använda den som en portabel laddstation. Vissa modeller kan man även använda för att ladda upp externa enheter så som en mobiltelefon.

Tänk på detta innan du köper en vevradio

Storlek

Radions storlek är en viktig faktor. Om du planerar att använda den i en nödsituation vill du ha en radio som är liten och lätt nog att bära med dig. En större radio kan vara svårare att transportera, men den kommer också att ha fler funktioner och en bättre mottagning.

Batteri

De flesta vevradio använder AA-batterier, men det finns också modeller som använder AAA-batterier. Vissa radio är laddningsbara med ett USB-kabel, vilket är praktiskt om du har tillgång till en USB-laddare. Andra radio använder handkraft för att ladda batterierna, så se till att du väljer en radio med en tydlig och lättanvänd handkraftladdare.

USB

Om du planerar att använda din vevradio för att ladda andra enheter, som en mobiltelefon, se till att radion har en USB-port. Detta gör det möjligt för dig att ladda flera enheter samtidigt, och det är också ett bra sätt att hålla dina enheter uppladdade i en nödsituation.

Lampa

En radio med inbyggd lampa är ett bra val om du planerar att använda den i ett mörkt område. En stark lampa gör det enklare att se och hitta saker i mörker, och det är också en bra funktion att ha om du behöver signalera någon i nöd.